Yönetim Bilişim Sistemleri Mezunları Ne İş Yapar ?

0
59

Yaklaşık 6-7 aydır lisans eğitimi almakta olduğum bölümüm hakkında nihayet birkaç bir şey yazabilecek bilgi seviyesine ulaşabildim. İlk zamanlar üniversiteye alışalım, dersleri görelim falan derken bir türlü bütünüyle araştırmak nasip olmamış, koşuşturmaca içerisine ilk dönemi bitirmiştik. Lakin son zamanlarda hayli boş vakit bulduğum için; bölümü detaylıca araştırıp, bilgi edinmeyi başarabildim.

Öncelikle peşin peşin şunu söylemek isterim ki; yazımın giriş paragrafı sebebiyle, “bölümü araştırmadan mı tercih yaptın ?” tarzında sorular gelebileceğinin farkındayım. Fakat böyle bir durum kesinlikle söz konusu değil. Şöyle ki; küçük yaşlarımdan itibaren daima kendimi bir şirkette yönetici, patron veya o tarzda bir rolde hayal ettim. Bu hayalimi gerçekleştirebilmem için tercih edebileceğim bölümler arasında bana en çok uyanı da Yönetim Bilişim Sistemleri idi. Zira yönetim derslerinin yanı sıra günümüzün gereksinimi olan bilişime ait dersler ile karıştırılan bölüm, buram buram gelecek kokuyordu.

Yönetim Bilişim Sistemleri‘nin temeline inecek olursak; sanıldığının aksine çok da yeni bir bölüm olmadığını görüyoruz. Yurt dışında en saygın bölümlerden biri olmasına karşın, ülkemizde son yıllarda adını yeni yeni duyurmaya başlamış olması sebebiyle insanlar tarafından pek bilinmemekte.

Ben de bu yazım ile beraber, lisans eğitimimi aldığım bölümüm hakkında bilgiler içeren bir yazı serisi başlatmayı hedefledim. Umarım şuanda okumakta olduğunuz yazı ile başlayan serimiz, zaman geçtikçe genişler ve insanları bölüm hakkında bilinçlendirir.

Y.B.S. Mezunu Ne İş Yapar ?

  • Programcı
  • Sistem Analisti ve Tasarımcısı
  • IT Uzmanı
  • İnsan Kaynakları Uzmanı veya Yöneticisi
  • Proje Uzmanı veya Yöneticisi
  • Satış ve Pazarlama Bölümü Uzmanı veya Yöneticisi
  • Akademisyen

Programcı: C, C++, Java, C# ve Delphi gibi programlama dillerini öğrenip, bilgisayar yazılımları geliştirme alanında ilerleyebilir.

Sistem Analisti ve Tasarımcısı: Köprü görevi gören bu çalışma alanı; programcı ile kullanıcı arasındaki bağı kurar. Kullanıcıların bildirimlerini bir arada toplayıp, tasarlayarak programcının işini kolaylaştırır.

IT Uzmanı: Bilgisayar yazılım ve donanımlarını; planlayan, analiz eden ve tasarlayan, uygulayan, test eden ve gerekli iyileştirmeleri yapan kişilere denir. Tüm işlerin geliştirilmesi sürecinde; gizlilik, bütünlük ve kullanılabilirlik ilkelerini benimser.

İnsan Kaynakları Uzmanı veya Yöneticisi: İşletmelerin ihtiyacı olan insan gücünün sayısını ve niteliğini belirler ve aynı zamanda geleceğe yönelik insan gücü planlaması yapar. Çalışanların motivasyon ve verimliliklerinin artırılması için gerekli önlemleri belirler ve raporlarını ilgili kişilere aktarır. Çalışanların yaptıkları işlerin nesnel olarak değerlendirilebilmesi için başarı ölçekleri geliştirir, haliyle performanslarını detaylı ve planlı bir şekilde araştırmayı amaçlar.

Proje Uzmanı veya Yöneticisi: Proje ekibini kurmak ve söz konusu olan projeyi tanımlanmış kaynaklar ve bütçe kapsamında en verimli şekilde sonlandırılmasını sağlayan pozisyona proje yöneticisi denirken, çeşitli projeler kapsamında proje yöneticileri tarafından belirlenmiş görev ve sorumlulukları yerine getirerek projelerin verimliliğini arttıran kişilere proje uzmanı denir.

Satış ve Pazarlama Bölümü Uzmanı veya Yöneticisi: Şirket kârını arttırmak amacıyla reklam, pazarlama ve satış stratejileri üzerine bilgi sahibi olup, çalışmalar yürüten kişilere denir.

Akademisyen: Üniversite ve benzeri yüksek öğretim kurumlarında öğretimi sağlayan, çeşitli araştırmalar yürüten ve bir takım çalışmalarıyla alanına katkı sağlayan kişilere denir.

İşte temel olarak bir Yönetim Bilişim Sistemleri mezununun çalışma alanları bunlardır. Fakat tabii ki; kendini geliştirmesine bağlı olarak farklı alanlara da geçiş yapabilmesi mümkündür. Zira son derece önü açık ve çoğu sektöre uygun temel atılan bir bölümdür.

Bir sonraki Yönetim Bilişim Sistemleri yazımda görüşmek üzere!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı girin