Aslına bakılacak olursa “WordPress Dersleri” serimizin ikinci yazısını bu kadar çabuk yazmayı planlamıyor, zamana yaymayı düşünüyordum. Lakin bugün sevdiğim blog yazarı kardeşlerimden birinin mail aracılığı ile sorduğu soru üzerine bu yazıyı hazırlamaya karar verdim. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var ki; WordPress tabanlı sitenizin yedeğini almak, sandığınızdan çok daha basit bir iş!
Yedek alma işlemlerinde çeşitli metotlar olmasına karşın, ben bugün size en pratiğini anlatacak, sizleri fazladan yorma çabasına girmeyeceğim.
Şimdi gözlerinizi iyi açıp, beyinlerinizi komple bana vererek aşağıdaki adımları iyice okuyunuz.
- WordPress yönetici paneline giriniz.
- Solda var olan menüden “Araçlar » Dışa Aktar” seçeneğine tıklayın.
Yukarıda bulunan iki adımı yaptıktan sonra karşınıza gelen ekran, sizlerin zaten az çok kavrayabileceğiniz seçeneklerden oluşmaktadır. Size sunulan seçeneklerden yedeklemek istediğinizi seçerek “Aktarım Dosyasını İndir“‘e basmanız yedek alma işleminiz için yeterli olacaktır. Sonrasında aldığınız yedeği, lazım olduğu takdirde; “Araçlar » İçe Aktar” bölümünden sisteminize yükleyebilirsiniz.
Not: Hosting paneli üzerinden çok daha sağlıklı ve bütün şeklinde yedek almak da mümkündür. Bu yedek işlemi esnasında ya hosting’in kendi yedekleme sihirbazından ya da PhpMyAdmin’den faydalanabiliriz (PhpMyAdmin’den yalnızca database’i çekebiliriz, bu işlemde FTP dosyalarını elle çekmek en sağlıklısı olacaktır).
Eğer ki yine wordpress yedek alma konusun da aklınıza takılan her ne varsa buradan bana ya da yetkili bir arkadaşımıza yorumlar da bildirebilirsiniz. Elimizden geldiğince sizlere yardımcı olmaktan son derece memnuniyet duyacağız..