WordPress Dersleri: Başlangıç

0
67

WordPress ile tanışmamın üzerinden yaklaşık 6-7 yıl geçti. Yanılmıyorsam ilk olarak yine kişisel blog olarak kullandığım bir siteme kurmuş, kısa bir süre kullanıp tecrübe edinmiştim. O zaman dahi kaliteli olmasına rağmen tabii ki altyapısı şuan ki kadar gelişmiş değildi. Hatta altyapısını da bir kenara bırakacak olursak; temasından eklentisine kadar bu kadar geniş bir havuza sahip değildi.

Blog kültürünün ülkemizde az da olsa gelişmesi ile beraber kendisini gösterdi ve kalitesi ile tıpkı dünyada olduğu gibi ülkemizde de hakkettiği kullanım oranına ulaştı (yaklaştı). Bugün bakıldığı vakit; önemli markaların blog sayfalarında dahi WordPress kullanıldığını görebilmekteyiz. Kısa sürede bu denli gelişme göstermesinin sebebi de hiç şüphesiz ki kullanıcılarına sağladığı özgür ve son derece sistemli hizmet. Zira dosyalar üzerinde çok saçma değişiklikler yapılmadığı sürece, istediğiniz kadar eklenti kurun, istediğiniz kadar veritabanı şişirin WordPress tıkır tıkır çalışmaya devam eder.

Uzun zamandır faydalandığım ve insanların da faydalanmasını istediğim WordPress ile ilgili bildiklerimi, önerilerimi ve kullandıklarımı insanlarla paylaşmak ve ufakta olsa bir bilgi paylaşımı sağlamak amacıyla bugün itibari ile böyle bir seri başlatıyorum. “WordPress Dersleri” etiketi altında “WordPress Dersleri” başlığı ile oluşturacağım bu seri, umarım ki çok insanın işine yarar ve ben de faydalı bir iş yapmış olurum.

Hosting Seçimi

Son yıllarda ülkemizde pek çok hosting şirketi kurulmakta. Bunlardan bazıları belirli bir kaliteyi yakalarken bazıları da kısa süre içerisinde tarihin tozlu raflarına karışmaktadır. Durum böyle olunca sizi yarı yolda bırakmayacak, gerek güvenlik gerekse hizmet kalitesi bakımından verim alabileceğiniz bir hosting şirketi seçmek çok titiz bir araştırma süreci gerektirir.

Yıllardan beri bu sektörde yer alan bir insan olarak sayısını hatırlamayacağım kadar hosting şirketi ile çalışmışlığım vardır. Bazılarından memnun olsam dahi maalesef ki bu konuda istikrarı, ben dahi bir türlü yakalayabilmiş değilim. Lakin buna rağmen sizlere hosting seçiminde nelere dikkat etmeniz gerektiğini basitçe anlatmak isterim.

Öncelikle hitap edeceğiniz kitle, hosting seçiminde çok önemlidir. Aylık ziyaretçi trafiğine göre değişiklik gösteren hosting paketleri haliyle fiyatlandırma bakımından da değişmektedir. Oluşturacağınız sitenin tahmini aylık trafiğine göre bir hosting tercih etmeniz başlangıç için yeterli olacaktır. Lakin bu aşamada yapacağınız işin tutmama ihtimalini de göz önünde bulundurmanız sizin faydanıza olacaktır. Henüz yeni kurulacak bir site için aylık 100.000’lik bir kitle yakalayacağınızı düşünmeniz boşuna masraf olarak da görülebilir. Son derece realist bir şekilde başlangıç için tahmini trafik tahmininizi yapıp hosting paket seçiminizi yapmalısınız.

Her ne kadar şirket bazında bir öneri de bulunmak istemesem de (mahcup olmamak adına) ülkemizde bulunan bazı hosting şirketleri ile çalıştığımdan (çalışmaya devam ettiğimden) deneyimlerimden bahsetmek isterim. Kullanıp memnun kaldığım; SadeceHosting, Turhost, Vargonen, Alastyr gibi hosting şirketleri, ülkemizin hizmet bakımından belirli başarıyı yakalamış -benim de çalışmış olduğum- şirketleridir. Şuan da Alastyr ile çalışmakta ve çok memnun bir şekilde yoluma devam etmekteyim.

Bunun dışında “ben Türk şirketi ile çalışmam, kalite yurt dışında abi!” diyenler için birkaç yurt dışı kaynaklı firma da önermek istiyorum. Yabancı hosting şirketlerinden en çok tercih edilen olarak hiç şüphesiz ki Hostgator gösterilebilir. Yıllardan beri verdiği kaliteli ve sorunsuz hizmet ile belirli ünü yakalamıştır. Hostgator dışında Netinternet firması da gayet kaliteli bir firmadır. Diğer önerdiğim hosting şirketlerine göre fiyat bakımından biraz yüksek olsa da belirli kaliteye sahip olduklarından hiç şüphem yok.

WordPress ile İlk Tanışma

WordPress kullanmaya karar verdiyseniz öncelikle hayırlı olmasını diliyor ve böylesine doğru bir tercih yaptığınız için sizi tebrik ediyorum. Bundan birkaç yıl öncesine kadar WordPress ile başlangıç yapmak isteyenler için ufak ayarlamalar gerektiren bir kurulum süreci mevcuttu. Lakin WordPress’in bu denli gelişmesi ve adını duyurması ile beraber artık hosting şirketleri panellerinde otomatik kurulum modülleri oluşturmuş durumda. Haliyle host panelinizden basacağınız bir buton ile WordPress kurulumunu kolayca sağlayabilirsiniz. Her ne kadar başta manuel kurulum hakkında bir video çekmeyi düşünsem de sonrasında insanların, hosting şirketlerinin bu konudaki çalışmalarından faydalanmalarını istediğimden kararımdan vazgeçtim.

WordPress Nasıl Geliştirilir ?

WordPress’inizi kurdunuz fakat sisteme o kadar yabancısınız ki; üzerine ne eklenmeli, içeriğe uygun temalar nereden bulunur bilmiyorsunuz. Endişelenmeyin bu zamanında her WordPress kullanıcısının başına gelen gayet normal bir olaydır. Karamsarlığa kapılmaya hiç mi hiç gerek yok çünkü bu sistem gerçekten sizi hiç üzmeyecek kadar rahat ve geliştirmeye açıktır.

Öncelikle sitenizin içeriğine uygun bir tema seçmek yapmanız gereken ilk araştırma sürecidir. Tabii aslına bakılırsa WordPress kurulumu ile beraber gelen default temalar da gayet kaliteli olmakla beraber, geliştirildiği taktirde gayet hoş bir görüme sahip olabilmektedirler. Fakat “yok abi ben başka tema bakacağım” diyorsanız da aşağıdaki siteler sizlere araştırma sürecinde yardımcı olabilirler.

WordPress.org (Kendi tema galerisi)
Template Monster
Theme Forest
WPHub
Templatic
Mojo Themes
Woo Themes
Themify

Ben de dahil olmak üzere çoğu WordPress kullanıcısının tema araştırma sürecinde bu kaynaklardan faydalandığını belirtmem de fayda var. Bunların yanı sıra son zamanlarda Türk tasarımcıların çalışmaları da hız kazanmıştır. Lakin ben birkaçı hariç çoğunun tamamen para odaklı çalıştığını bildiğimden genelde mecbur kalmadıkça Türk yapımı olan temaları tercih etmemekteyim.

Sizlere tema seçiminiz ile ilgili olarak özellikle şu öneride bulunmak isterim ki; son zamanlarda mobil dünya hayli gelişmiş durumda ve mobil görünüme sahip temalar bilhassa tercih edilmelidir. Google’ın yeni analiz kriterlerinde de yer almakta olan bu durumu ciddiye alın ve tema tercihinizde, temanın mobil görünüme uygun bir arayüze sahip olduğuna emin olun (Responsive diye adlandırılmaktadır).

WordPress Eklentileri

İşte geldik tanışma sürecinin en cafcaflı bölümüne. WordPress dünyasının en geniş, en alternatifi bol bölümü eklentileridir. Hemen hemen site üzerinde hayal edebileceğiniz her şeyi yapabilecek bir eklenti mevcuttur. Hatta çoğu zaman düşündüğünüz, hayal ettiğiniz şeyi sağlayan eklentiye denk geldiğiniz vakit “yok artık Lebron James, bunu da mı yapmışlar ?”dersiniz. Evet bu denli gelişmiş ve büyük bir dünyadır WordPress eklentileri.

Sizlere tavsiyem sitenizin tasarımını seçtikten sonra kullanacağınız eklentileri belirleyip, test etmenizdir. Çok fazla eklenti kurmanız ise her şeyin fazlası zarardır sözünün doğruluğunu size gösterecektir. Bu sebeple bir eklentiyi kurmadan önce mutlaka “bu eklentiyi kurmam şart mı ? Kurmasam olmaz mı ?” sorusunun cevabını kendinize vermelisiniz. Kuracağınız her eklentinin veritabanın da şişme yapacağını ve güvenlik açısından tehditler oluşturabileceğini unutmayınız. Az ve öz eklentiler ile en kaliteli siteyi kurmayı hedef edinmeniz gerekmektedir.

Benim de kullanmakta olduğum ve sizlere mutlaka önereceğim eklentiler şunlardır:

  • Akismet: Sitenizi spam yorumlardan koruyan muazzam bir eklentidir. WordPress’in kurulumu ile birlikte otomatik olarak eklendiği için ayrıca bir kurulum gerektirmez. Bünyesine kayıt olmanız ve gerekli API kodunu yapıştırmanız, kullanmanız için yeterli olacaktır.
  • Contact Form 7: Siteniz üzerinde iletişim formu oluşturmanızı sağlayan eklentidir. Benim blog’umun iletişim sayfasındaki form da bu eklenti ile oluşturulmuştur. WordPress dünyasında en çok kullanılan eklentilerin başında gelmektedir.
  • Jetpack: İçerisinde birçok eklentiyi bulunduran bir nevi pakettir. İçerisinde bulunan eklentiler genelde fayda sağlayan eklentiler olduğundan bir kere de kurulması kullanıcıların kolayına gelmektedir. Sitenize kurup, ihtiyaç halinde eklentilerini aktif etmeniz sizler için faydalı olacaktır.
  • WordPress SEO: WordPress üzerinde temel SEO ayarlarını yapabilmenizi sağlamaktadırlar. Birçok alternatif vardır ve SEO konusunda kendinize uygun, beğendiğinizi seçmeniz yeterlidir. All in One SEO, WPSEO.de, Yoast SEO bu alanda hizmet veren eklentilerin en çok kullanılanlarıdır.
  • WP-PostViews: Sitenizde bulunan yazıların okunma istatistiklerini tutan eklentidir. İlaveten “Popüler Yazılar” tarzında bileşen sağlama imkanı da bulunmaktadır. Yazdığınız yazıların analizini tutmayı seven yapınız var ise bu eklenti sizin için vazgeçilmez olacaktır.
  • Google XML Sitemaps: Site haritanızı oluşturmanızı sağlayan bu eklenti SEO açısından hayli önemlidir. Oluşturduğunuz site haritasını sonradan Google Webmaster Araçları sayfası üzerinden Google’a göndermeniz gerekmektedir. İlaveten “XML Image Sitemap” adında sitenizde bulunan resimlerin de haritasını oluşturan eklenti mevcuttur.
  • Nofollow for External Link: Bu eklentinin size fayda sağlayacak önemli 2 hizmeti vardır. Birincisi siteniz üzerinde bulunan her türlü linkin yeni pencerede açılmasını sağlayarak, ziyaretçilerin sitenizde geçirdiği süreyi arttırır. İkinci vazifesi ise yorumlarda bulunan bağlantılara “Nofollow” kodu ekler, bu SEO açısından hayli önemli olmakla birlikte az çok SEO ile uğraşmış herkesin bildiği bir durumdur.

Temel olarak WordPress ile ilk tanışma sürecinizde bunları bilmeniz sizler için yeterli olacaktır. Umarım ki faydalı olmuştur, bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı girin