Hızlı Öğrenme Tekniği Nedir?

0
152

Arkadaşlar bugün sizlere hızlı öğrenme ile ilgili strateji den bahsetmek istiyorum. Burada olabildiğince sizlere en kısa yoldan bir şeyi nasıl öğrenebilirsiniz ondan bahsedeceğiz. Öncelikle hafıza dan bir başlayalım istedik.

Hafıza Nedir?

Hafıza, daha önceden yapmış olduğunuz ve öğrenmiş olunan konu ve gerçekten yaşanmışları beyin yani zihniniz de saklama gücüne denmektedir. Psikoloji de ise bu durum biraz daha farklıdır. Bedenin bilgiyi depolama, saklama ve geri çağırma yeteneği olarak da biliniyor.

Hafızanın oluşması ve bilginin geri gelmesinin 3 ana unsuru vardır. Hemen bunlar nedir göz atalım.

1- Kodlama ve Kaydetme

2- Depolama

3- Geri Çağırma dır.

Hızlı Öğrenme Teknikleri Nelerdir?

Öğrenme bildiğiniz gibi çetrefilli bir iştir. Yani tek basamaklı bir iş değildir. Bunu kademeli bir şekilde gerçekleştirmek gerekmektedir. Bu kademeleri belirtebilmek için ya da daha iyi anlatabilmek için kademeli şekilde sizlere tarif edeceğim.

Öncelikle 1. kademe den bahsedelim.

Ezberlemek, hani bizde bir söz vardır ya hemen ezbere kaçayım şeklinde burada ezbere gittim kötü bir şekilde algılanabilir. Fakat bu ezberlemenin kötü bir şey olduğunu ifade etmemektedir. ezberci eğitiminde kötü olan şey sadece ezberlemektir. Kısaca ezberlemeden hiç bir şey yapamayız. Yani mesela yeni bir dil öğrenirken burada kelimeleri de öğrenmemiş kısaca ezberlememiz gerekiyor.

Burada sadece ezbere kaçmayın. Bunun için 2. aşama da ise size öğretecek olduğumuz anlatılanları ya da söylenenleri Algılamak lazım dır.

3. kademe de ise bunu Uygulamak gerekiyor. Yani algıladığımız şeyleri uygulamamız lazımdır. Neden diye soracak olursanız çünkü biz algıladığımız durumlar aslında aklımız da oluşan şeylerdir. Reel dünya da bunun çok bir önemi yok. Sadece bizim önemli algıladığımız şeyleri dışa vurmuyorsak eğer yani onu dışa dökmüyorsak bizim için önemli olur. Etrafımızdakiler içinde değerli olması için algıladığımız şeyleri uygulamamız gerekli.

Aslında temel olarak bu öğrenme piramidin de bu 3 kademedir. Bu 3 kademenin üstü biraz daha uzman ya da akademik seviyedir. Mesela diyelim ki siz Üniversite de psikoloji okuyorsanız psikoloji terimlerini ezberleyip ne olduğunu biliyorsanız ve bu terimleri algıladıysanız genel olarak psikoloji de geçen kavramları da algılayıp bunları uygulayabiliyorsanız eğer lisans eğitiminde yani üniversite mezunu olduğunuz da bu 3 kademeyi de sağlıyorsanız bu aslında sizler için yeterlidir.

4.kademe de ise Analiz Etme yer alıyor. 5.kademe ise Değerleme 6. ve son kademe de ise Teori Geliştirme yer almaktadır. Teori Geliştirme gerçekten çok uç bir şeydir. Yani çok az insan teori geliştirebilmektedir. Teori geliştirmekten kasıt aslında yukarıda bahsettiğimiz bütün terimleri kapsadığı için teori rastgele geliştirme değil tam tutarlı teoriler geliştirmeniz gerekiyor. Yani bir insan kendi başına bir teori elbette geliştirebilir fakat bu teorinin hayatın içinde nasıl yer bulduğu çok önemlidir. Dolayısı ile tam tutarlı ve uygulanabilir teoriler geliştirmek gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı girin