Son yıllarda sıkça görülen bir hastalık türüdür unutkanlık… Ülkemizde yaş farkı olmaksızın her kesimde sıkça görülmektedir. Halk arasında Alzheimer diye de adlandırılır. Unutkanlık gerek iş hayatın da olsun gerek sosyal yaşamda olsun kişiyi oldukça etkileyen bir faktördür. Aslın da unutkanlık hafife alınsa da oldukça önemlidir.
Hastalık ilerlediği durumlarda geri dönüşü olmayacak sonuçlar doğurabilir. Bu gibi durumlarda hastaların doktor tavsiyesinde olmaları gerekir. Unutkanlık beslenme şeklinden de kaynaklanabilir, diyet yapılması uzun süre aç kalınması beyni olumsuz yönde etkileyebilir. Buna stres, üzüntü ve beynin yoğun şekilde dolu olması bu hastalığı oldukça tetikleyebilir. Kişi yorgunluk, konuşmada zorluk çekmesi, uyuşukluk, aynı kelimeleri tekrarlaması bu hastalığa bir belirti olabilir.
Özellikle hasta büyük bir travma yâda depresyon geçirmişse bu hastalığı önemli bir oranda etkileyebilir. Unutkanlık tedavi edilebilir. Kişi kendine oldukça iyi bakmalıdır, başta stresten uzak durmalıdır, sağlıklı ve iyi beslenmesi her gün belirli tempolarda açık havada yürüyüş yapmalıdır. Sigara ve alkol kullanımını en aza indirmeli ve bir süre sonra tamamen bırakmalıdır. Düzenli olarak her 6 ayda bir doktora gidip şeker tansiyon kolesterol gibi değerlerini kontrol altına almalıdır.
Günümüzde hastaların çoğunda B12 eksikliğinden kaynaklanarak unutkanlığın çoğaldığı görülmektedir. Bu yüzden düzenli olarak B12 iğne yâ da hap ilaçlarından kullanmaları önerilir. Unutkanlık için bir diğer egzersiz ise uyku, uykunun unutkanlık da önemli bir payı vardır. Günde 8 saat uyku beyindeki öğrenilen bilgilerin uzun süre unutulmamasına destek sağlar. Bu yüzden kişi günlük uyku düzenine oldukça önem vermelidir.
Gün içerisinde mutlaka 2 adet ceviz tüketin cevizin içinde bulunan omega-3 yağ asitleri beyin fonksiyonlarının çalışmasına destek sağlar ve bu şekilde de unutkanlığı önlemeye yardımcı olur. Unutkanlığa bir diğer çözüm ise günlük olarak yapılan kitap okuma, internet üzerinde araştırma yapmak veya bulmaca çözmek, satranç oynamak beyin fonksiyonlarının açık kalmasını sağlar.
Unutkanlıkta sosyalleşmekte önem arz eder kişi sosyalleşerek hafızayı unutkanlığa karşı korur. Hasta imkân buldukça yeni dil öğrenebilir çünkü dil öğrenerek beyni odaklama aşamasına getirebilirsiniz bu şekilde de beyne egzersiz yaptırmış olursunuz.
İlerleyen unutkanlıklarda mutlaka doktor kontrollerinin dışına çıkmayın. Aksi takdir de daha kötü sonuçlar alabilirsiniz.