EFT elektronik fon transferi işleminin kısa adıdır. Yani 2 farklı banka arasında gerçekleşen para transferidir. Günümüzde bankacılık işlemlerinin en sık karıştırılan iki işlemi EFT ile havaledir. Banka müşterileri bu iki para transferi arasında farkı karıştırdıkları için pek çok kez hatalı işlem de yapabilmekteler. Havale aynı banka arasında yapılan para transferidir. Yani bir kişi A bankasının herhangi bir şubesinden yine A bankasının herhangi bir şubesine para transferi yapar ise bu işlemin adı havaledir. Ancak A bankasından B bankasına para gönderilir ise bu işlem EFT olacaktır. Yani havalede muhatap bankalar aynıyken EFT’de farklı iki banka söz konusudur. Ancak buna rağmen EFT işlemlerinde de sık yapılan bazı hatalar söz konusudur. İşte bunlardan bazıları,
- TR ile başlayan ve harfler ile birlikte toplam 26 karakter olan IBAN numarasının yanlış ya da eksik yazılması. (TR = 2 ve 24 rakamdan oluşur)
- Alıcı adı ve soyadının yanlış ya da eksik yazılması (A. Rıza Ünver değil, Ali Rıza Ünver şeklinde tam yazılmalıdır)
- Alıcı şirket unvanlarının eksik yazılması,
- Alıcı bankanın yanlış seçilmesi,
- Alıcı bankaya şube seçilmeye çalışılması (EFT işlemlerinde şube ismi yazılmaz ya da seçilmez)
- Alıcı kısmının boş bırakılması,
- Tutarın eksik ya da fazla yazılması,
EFT Nasıl İptal Edilir?
EFT işleminin iptali biraz zahmetlidir. Çünkü 2 farklı banka bulunur ve bu 2 farklı banka arasında da Merkez Bankası aracılık eder. Dolayısıyla iptal edilmek istenen tutarın nerede olduğu bilinemeyebilir. Eğer tutar gönderici bankanın havuzundan henüz çıkmadıysa gönderici banka EFT iptalini başlatır. Bu iptale ilişkin verilen iptal numarası ile müşteri alıcı bankaya gitmelidir. Ancak tutar alıcı bankada ise yine gönderici banka iadesini talep eder.
Yani EFT işlemelerinde genellikle gönderici banka işlemi başlatır. Ancak sonrasında olayı çözümleyecek olan taraf alıcı bankadır. Zaten gönderici banka havuzundan henüz çıkmamış olan tutar müşteri hesabına geri aktarılacaktır. Ancak bu iptal işlemleri 1 hafta 10 günü dahi bulabilmektedir.